Historien bag

Den Gamle Laurs
Kristinesminde, som gården hedder, hvor HORN CIDER fremstilles, kom i familiens hænder da mine bedsteforældre Emmy Grund (senere Hansen) og Jesper Hansen flyttede til Kristinesminde i 1950. Emmy og Jesper mødte hinanden i en ung alder, da de begge – som det var kutyme på landet dengang, kom ud for at tjene – arbejdede på den samme gård ved byen Fårvang. Jesper arbejdede ved landbruget og Emmy i køkkenet. Den gamle Laurs, som var ungkarl, ejede dengang Kristinesminde, som ligger i nabobyen Horn. Han havde hørt om Emmy og Jesper, at de var hjertevarme, dygtige og arbejdsomme mennesker og da han stod og manglede medhjælp til både landbruget og husholdningen på Kristinesminde tilbød han dem, at de kunne flytte ind på Kristinesminde. Emmy og Jesper så gården Kristinesminde og den gamle Laurs, som en mulighed for at skabe en fælles fremtid på landet, så de takkede pænt ja til tilbuddet.

Da Emmy og Jesper havde boet på Kristinesminde i 12 år sammen med den gamle Laurs, solgte Laurs gården til Emmy og Jesper på betingelse af, at han kunne få aftægtsbolig hos dem på Kristinesminde, hvilket han gjorde til sin død i år 1969. Navnet Kristinesminde har sin oprindelse fra Kristine der var mor til den gamle Laurs.

Emmy og Jesper

På Kristinesminde faldt Emmy og Jesper hurtigt til. I 1951 fik de en datter og i 1954 fuglte en søn. Emmy og Jesper drev landbrug på Kristinesminde frem til år 1978, hvor de solgte Kristinesminde til deres datter – Hanne Møller – som overtog gården sammen med hendes mand Kaj Møller. Emmy Hansen kommer stadig på Kristinesminde og giver en hjælpende hånd i højsæsonen med både bærplukning og høst af æbler.

Hanne og Kaj
Hanne og Kaj bor i dag på Kristinesminde. I år 1989 stoppede parret med at drive landbrug på gården og har siden arbejdet på at omdanne Kristinesminde til en naturperle, og et sted hvor venner og familie kan mødes. De gamle staldbygninger står der endnu, men indvendig er duften af ko, hø og halm nu afløst af en duft af honning og æbler.

Emmy og inspirationen
Min gamle bedstemor Emmy er og var bondekone. Emmy har siden hun flyttede hjemmefra i en alder af 14 år arbejdet i bondekøkkener med at lave mad til gårdenes folk. De metoder og den viden Emmy har om råvarerne, og hvordan de omdannes til den dejligste mad, er en viden og et håndværk, som er bragt videre igennem mange generationer. HORN CIDER finder stor inspiration fra Emmy. Ved at lytte til og lære af Emmys måde at arbejde med råvarerne, kommer ens tanker helt naturligt til drømme sig tilbage til dengang, hvor verden ikke kendte til køleskabe og tilsætningsstoffer, og hvor man fandt en vej med få hjælpemidler.

Kristinesminde i dag
I år 2007 begyndte jeg at benytte de mange æbler Kristinesmindes velbestøvede æblehave producerer. Jeg anskaffede en æblekværn og en mostpresser, og så var vi i gang. Æblerne bliver hvert efterår presset til æblemost sammen med familie og venner, der alle kommer til store æbledage på Kristinesminde. De første par år blev hele produktionen kun brugt som velsmagende æblemost, men efterhånden som der kom flere og flere æbler, kunne familie og venner ikke længere selv drikke al mosten, og en mindre mængde most blev sat til gæring og året efter, i år 2009 havde vi resultatet, den første årgang HORN CIDER.

Smagen af HORN CIDER har udviklet sig meget siden den første årgang. Jeg har siden det første batch cider målrettet arbejdet på at raffinere og forfine smagen af HORN CIDER.

HORN CIDER er resultatet af tre generationers hjertevarme liv på gården Kristinesminde, hvor der igennem mange år har været drevet landbrug. HORN CIDER er inspireret af den viden, som er gået i arv igennem flere generationer, en viden og et håndværk med stolte traditioner ud i kunsten at bringe naturens råvarer fra jord til bord – fra frugt til vin.

Målet
Målet med HORN CIDER er at lave cider og æblevin i verdensklasse ved naturlig gæring af most. Fokus ligger dermed på både smagen og metoden.

HORN CIDER ønsker at være et cider-brand af en helt unik kvalitet, et cider-brand der er med til at sætte nye standarder for smag, kvalitet og produktion af vin og cider.